maanantai 3. kesäkuuta 2013

Kesäinen mansikka-raparperi panna cotta (kakku)

Viime perjantaina olimme työporukalla kehittymässä Sokos Hotel Flamingossa Vantaalla, ja tuolla reissulla tuli maistetuksi mm. vanilja panna cottaa kesäisillä marjoilla.

Täytyy myöntää, etten ollut ennen syönyt saati sitten tehnyt panna cottaa itse, ja ajatus tämän jälkiruoan kehittelystä alkoikin juosta jo heti ensimmäisestä lusikallisesta.

Selailin netistä erilaisia panna cotta -reseptejä (ja niitä muuten onkin paljon!), ja lopulta päädyin yhdistelemään niistä omanlaiseni version.

Halusin normaalin tavan vastaisesti tehdä tämän hyydykekakun tyyliin irtopohjavuokaan (ei olisi kannattanut), joten tein pohjalle hyydykekakku-tyylisen keksipohjan. Irtopohjavuoan käyttö tämän reseptin kanssa oli hieman haastavaa, sillä ohut panna cotta -kerros valui pohjan raoista ulos ennen hyytymistään, ja jouduin pariin otteeseen lusikoimaan sitä takaisin vuokaan. Onneksi olin kaukaa viisas (?) ja laitoin koko vuoan ensin isomman lautasen päälle. (Kenties olisi auttanut jos olisin antanut panna cotan jäähtyä ensin kunnolla ja hyytyä hieman ennen vuokaan kaatamista?)



Keksipohja: (ø20cm vuokaan)

120 g   kaurakeksejä
50 g     margariinia

Murenna keksit hienoksi. Sulata margariini ja sekoita keksinmuruihin. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan ja levitä muruseos sen päälle painellen kevyesti tasaiseksi. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa.


Panna cotta:

6 dl       kuohukermaa
2 dl       kevytmaitoa
0,5 dl    sokeria
1           vaniljatanko
5           liivatelehteä

Kaada kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet kerman joukkoon. Kiehauta kerma, maito, sokeri ja vaniljatanko kattilassa. Ota pois lämmöltä, poista vaniljatanko, ja jatka kermaseoksen sekoittelua silloin tällöin.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Kun liivatteet ovat pehmenneet, purista niistä ylimääräinen vesi.
Liuota liivatelehdet lämpimään kerma-maito -seokseen ja anna jäähtyä noin käden lämpöiseksi ennen kaatamista (jäähdytettyihin) tarjoilukulhoihin. 

Mikäli haluat kokeilla onneasi irtopohjavuoan kanssa, suosittelen kokeilemaan kerma-maito -seoksen jäähdyttämistä hieman kiinteämmäksi ennen vuokaan laittoa. Tai vaihtoehtoisesti puolen tunnin välein lusikoimaan ulos valunutta seosta takaisin vuokaan.



Raparperi-kiille:

2 dl        vettä
2 dl        raparperia pilkottuna (n.100g)
1 dl        hyytelösokeria

Kiehauta vesi ja pieniksi pilkotut raparperit, ja lisää hyytelösokeri kiehuvaan seokseen koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä ja lusikoi panna cotan pintaan (jäisten tai tuoreiden mansikoiden päälle).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti