keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivän mustikka-valkosuklaa-rahkakakku


Ihanaa! Kansallinen juhlapäivä ja syy tehdä jotain hyvää!

Erilaiset hyydykekakut ovat helppoja ja nopeita, ja minulla on jo jonkin aikaa ollut ideana kokeilla tavanomaisen hyydykekakun viemistä "seuraavalle tasolle". Tämä mustikka-valkosuklaa-rahkakakku ei ole erityisen nopea valmistaa, sillä sen kaksi eri rahkakerrosta vaativat kumpikin oman hyytymisaikansa.

Ja kun puhun kerroksista, en siis tarkoita aivan suoranaisia kerroksia, vaan kakkua kakun sisällä. Toteutus onnistui toivotulla tavalla, mutta näpertelyä tämäkin malli vaatii enemmän kuin perinteinen kahden tai kolmen kerroksen hyydykekakku.

Kaiken lisäksi tein kaksi erikokoista kakkua - toisen töihin ja toisen perheelle itsenäisyyspäivän illalliselle. Käytettävinäni olivat irtopohjavuoat kokoa ø20cm, ø24cm ja ø26cm, ja lainasin vielä äidiltä toisen ø24cm irtopohjavuoan isomman kakun "piilokerrosta" varten. 

Koska halusin rahkakakun, minkä päälikerros peittää samalla sivutkin, oli kakkukerrosten tilavuudet laskettava todella tarkasti. Laskukaavasta tuli kutakuinkin tämänlainen:
Ensin tehtiin pohja isoon vuokaan, sen jälkeen
pienempi kakku pohjan päälle
π*x²*k (sisäkakku)π*y²*(k+1)-π*x²*k (päälikakku)
jossa x on pienemmän vuoan säde, y on isomman vuoan säde ja k on sisäkakun korkeus. Tuo ympyrän pinta-alan kaava piti tarkistaa taulukkokirjasta, sillä se oli monen vuoden jälkeen päässyt käyttämättömänä unohtumaan :)
Tällä kertaa itse tekeminen jäi hieman kaiken tämän nörtteilyn varjoon, ainakin ajankäytön puolesta. Mutta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Sisäkakuksi tein mustikkarahkakakun, ja päälikerrokseksi valkosuklaa-rahkakakun aiemman appelsiini-valkosuklaakakun ohjetta muokaten. Liivatetta tuli tuohon päälikakkuun tällä kertaa aivan liikaa, ja jouduin vispaamaan seosta vähän väliä raivoisasti ettei se jähmettyisi sillä välin kun levitin sitä kakkujen pintaan. Aivan täydellinen suoritus tämä ei siis ollut. Koska valkosuklaakerros oli vaikea levittää, päätin hieman paremman ulkonäön saamiseksi kuitenkin tehdä vielä mustikkakiilteen kakkujen päälle.


HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti