sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Suolaista syntymäpäiville


Kuten jo mainitsinkin, 30 vuotta tuli täyteen halusin tai en. Syntymäpäiväkakku ja sen katastrofaaliset koettelemukset ansaitsivat aivan oman postauksen, joten tässä erikseen vielä vinkit ja reseptit juhlien suolaisiin tarjottaviin.

Lihapasteijat tein jo hyvissä ajoin pakkaseen odottamaan, ja juhlien kunniaksi ne saivat pintaansa koristukseksi luvun 30, minkä leikkasin numeromuoteilla ylijääneestä (ohueksi kaulitusta) lehtitaikinasta ja kiinnitin kananmunalla pasteijoiden pintaan ennen paistamista.

Toisena suolaisena vaihtoehtona oli hyydytettävien juustokakkujen ohjeita soveltamalla tehty kinkku-sipuli-tuorejuustokakku, jonka ohje on alla. Pohjaan käytin makeahkoja digestive-keksejä, sillä varsinaiseksi juhlapäiväkseni tehdyn kakun voileipäkeksi-pohja ei pysynyt kasassa vaan mureni herkästi. Netistä löytyy ohjeita, mitkä käyttävät pohjassa hapankorppuja, mutta tällä kertaa päädyin tähän suolaisen ja makean yhdistelmään :)



Kinkku-sipuli-tuorejuustokakku:


180 g      digestive-keksejä
80 g        margariinia

100 g      saunapalvikinkkua
200 g      mustapippuri-kevätsipuli-
               tuorejuustoa
200 g      ruohosipulituorejuustoa
2 dl         kuohukermaa
4             liivatelehteä
2 rkl        vettä

Koristeluun: ruohosipulia.


Murenna keksit ja sekoita muruihin sulatettu margariini. Painele keksinmurut irtopohjavuoan (ø24-26cm) pohjalle esim. lusikan avulla. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 5-10 minuutiksi.
Leikkaa saunapalvikinkku-viipaleet pieniksi neliöiksi (kannattaa leikata päällekkäin, ei yksitellen ;) ) ja sekoita tuorejuustojen kanssa.
Vatkaa kerma vaahdoksi erillisessä kulhossa.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne n. 2 rkl kiehuvan kuumaa vettä. Kaada liivateseos tuorejuustoseokseen js sekoita. Lisää kermavaahto tuorejuusto-liivateseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Kaada tuorejuusto-kermavaahtoseos irtopohjavuokaan keksinmurujen päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti, mieluiten yön yli.

Huom! Tällä ohjeella juustokerroksesta tuli ø 26 cm vuoassa n. 1,5 cm korkuinen kerros, mikä hieman rasvaisen makunsa takia oli mielestäni ihan sopiva. Oheinen kuva on otettu voileipäkeksi-pohjalla tehdystä versiosta (joka täytteen paksuuden vuoksi jätti suuhun rasvaisen jälkimaun), sillä en ehtinyt/muistanut/huomannut ottaa kuvaa tästä kakusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti