perjantai 10. elokuuta 2012

Kaulittava sokerimassa

Päätinpä kokeilla kesällä kerran Wiltonin versiota kotitekoisesta kaulittavasta sokerimassasta. Melkoinen kotikemistin projektihan se oli, mutta lopputulos oli kaupasta ostettavan kaulittavan sokerimassan kaltainen. 

Tällä kertaa tosin korvasin ohjeen glukoosin vaalealla siirapilla ja osan tomusokerista perunajauhoilla (koska olin muistanut kaapissa olevan tomusokerin määrän väärin), mutta näistä muutoksista huolimatta (tai ehkä juuri niistä johtuen?) massan koostumus oli kuten mainitsin, kaupasta ostetun kaltainen.

Kotikemisti kokeilee - kaulittavan sokerimassan valmistusta
Minulla ei ollut tällä kertaa harjoituskakkua, joten kokeilin valmista massaa ylösalaisin käännetyn irtopohjavuoan päälle  

Kaulittava sokerimassa: 
(riittää peittämään ø24 cm kakun)

2 1/2 tl       liivatejauhetta
1/3 dl         kylmää vettä
2/3 dl         glukoosia (tai vaaleaa siirappia)
1 rkl           kovetettua kasvirasvaa (munkkirasva käy hyvin)
1/2 rkl        glyseriiniä
n. 450 g     tomusokeria, siivilöitynä
(                  väriainetta)
(                  aromia)

Sekoita vesi ja liivatejauhe. Anna seistä n. 3 minuuttia, kunnes seos on paksua. Lämmitä liivateseosta vesihauteessa ja sekoita, kunnes liivate on kokonaan liuennut ja neste on kirkasta.
Lisää glukoosi ja sekoita hyvin.
Sekoita joukkoon kasvirasva. Poista seos lämmöltä hieman ennen kuin rasva on kokonaan sulanut - rasva liukenee kyllä seokseen tämän jälkeenkin.
Lisää glyseriini, aromi sekä väriaine. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Siivilöi suureen kulhoon 5 dl (noin puolet) tomusokerista. Tee sokerin keskelle kuoppa ja kaada kädenlämpöinen liivateseos siihen. Sekoita puulusikalla, lisäten vähitellen tomusokeria, kunnes tahmeus häviää.
Vaivaa joukkoon loput sokerista. 

Vaivaa käsin kunnes massa on tasaista, notkeaa eikä tartu käsiin. Jos massa on liian löysää, lisää sokeria. Jos massa on liian jäykkää, lisää vettä tippa kerrallaan.
Käytä massa heti tai säilytä ilmatiiviisä astiassa huoneenlämmössä kuivassa paikassa.

Jos säilytät kauemmin kuin viikon, laita massa jääkaappiin. Anna lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen vaivaamista. ÄLÄ PAKASTA MASSAA!
Kun olet valmis käyttämään massan, vaivaa sitä kunnes se on taas pehmeää.


HUOM! Ilma kuivattaa massan nopeasti, eli säilyttäessäsi massaa kauemmin, on sen oltava täysin ilmatiiviissä astiassa.
Itse käärin massan kahteen kertaan tuorekelmuun ja sen jälkeen laitoin massan tiiviiseen astiaan jääkaappiin, mutta viikossa massa oli kovettunut jo käyttökelvottomaksi. Se tosin saattaa johtua myös siitä, että kaulitsin massan kertaalleen kokeillessani sitä, ja sen jälkeen vasta laitoin sen kelmuun ja jääkaappiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti